Ruokaa, kokkailua, makuja, reseptejä

Possunpihvit sipulikylvyssä, kaveriksi pekoniperunamuussi

Aamupäiväinen labrassa käynti ja pikaostokset (maito ja leipä) lähimarketista kotimatkalla riittivät eilen viemään minulta kaikki voimavarat. Tai kyllähän siellä sairaalalla meni aikaa sen verran pitkään, että joskus ennen neljää olin vasta kotona. Heti olinkin sitten valmis kömpimään peiton alle päiväunille. Unoset kestivätkin sitten jo 7 tuntia. No, tämän sairauden kanssa eläessä tällainen nukkuminen ei ole lainkaan tavanomaisesta poikkeavaa. Voimat tosiaankin hupenevat pienestäkin ja joskus nukkuisin vaikka päiväkausia ilman, että väsymys sillä helpottaisi.

Palataanpa nyt sitten ruuanlaittoon. Yökokkaamiseksi meni taas edellä mainitusta syystä, mutta meillä on ihan normaalia, että ruoka-aika saattaa olla vasta yöllä. Mieskin sai sopivasti vielä lämpimän aterian, kun tuli puoli kahden maissa yöllä töistä kotiin.

Ateria piti kyhätä taas niistä aineksista, mitä kaapista löytyi. Hävikiltä pelastetusta isosta pekonisatsista oli vielä kiva kasa jäljellä. Jääkaapissa oli myös kimpale possun ulkofilettä. Sipulia ja perunoita löytyy aina, sekä tietysti maitoa, voita, öljyä, sokeria, suolaa, pippuria, sipulijauhetta, sinappia ja lihalientä. Siinäpä ne, mitä tänäyönä käytin ruuan valmiiksi saattamiseen.

Alkuvalmistelut

Leikkasin ulkofileestä ohuita pihvejä, jotka painelin rystysillä eli en sen paremmin nuijinut niitä. Sipaisin ohuelti sinappia sormilla pihvien pintaan ja maustoin lisäksi suolalla ja pippurilla. Pilkoin pekonit ihan pikkupaloiksi. Leikkasin sipulit renkaiksi. Kuorin perunat ja laitoin ne kattilaan sekä vettä keittämistä varten.

Minun on otettava aina ensin kaikki tarvitsemani valmiiksi, koska en pysty seisomaan. Siksi minulla on vartavasten keittiötyöskentelyyn tarkoitettu satulatuoli käytössä. Kun kaikki tarvittava on siinä hollilla, niin ruuanlaitto sujuu hyvin.

Valmistus

Ensin laitoin perunat kiehumaan. Ei suolaa keitinveteen, kun ollaan tekemässä muusia.

Paistinpannu kuumaksi ja voissa paistoin pihvit nopeasti. Tällä kertaa minulla oli näitä pienenpieniä pihvejä pari isoa pannullista. Paistetut pihvit asettelin uunivuokaan.

Uunin olin lämmittänyt 175-asteiseksi. Ennen kuin laitoin pihvit uuniin, kaadoin niiden päälle lihalientä. Käytin liemen pannun kautta, jotta sain huuhdotuksi pannulta mukaan kaikki maut paistamisen jäljiltä. Sitten vuoka uuniin.

Seuraavaksi pannulle meni öljyä ja voita sipulien paistamista varten. Heitin sipulien sekaan myös jonkin verran pekonia, koska sitä nyt sattui olemaan reilusti. Näitä pannulla pyörittelin, kunnes näyttivät hyvältä. Ripottelin sormin vielä vähän sokeria sekaan ja jatkoin paistelua kunnes sipulit olivat sopivan ruskeita. Nostin pihvit uunista ja lisäsin sekaan juuri kuullottamani sipulit. Kääntelin vielä siten, että pihvit ja sipulit peittyivät lihaliemeen.

Tässä vaiheessa laitoin loput pekonit pannulle paistumaan muusia varten. Vuoka, jossa siis oli pihvit ja sipulit lihaliemessä, takaisin uuniin siksi aikaa, kun sain muusin valmiiksi.

Kun pekonit olivat kypsiä ja kivan rapsakoita, kaadoin ne siivilään, jotta liika rasva valui pois. Kypsistä perunoista kaadoin kokonaan keitinveden pois. Laitoin perunoiden päälle suolaa, sipulijauhetta sekä reilulla kädellä voita. Kattilan kansi kiinni, jotta voi sulaisi kuumien perunoiden päällä. Lämmitin maidon. Kun voi oli sulanut, survoin perunat muusiksi survimella. Lisäsin survoessa myös lämmitetyn maidon muusin sekaan. Lopuksi sekoitin vielä pekonit muusiin.

Enää ei tarvinnut kuin ottaa vuoka uunista ja ruveta syömään.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s