Ruokaa, kokkailua, makuja, reseptejä

JOULUN MENU 2012

Jokaisella on varmasti oman laisensa joulueväät, ja kukin tekee omilla resepteillään tai hankkii sitten valmiina, jos se tuntuu paremmalta vaihtoehdolta. Siksi en kaikista tekeleistäni nyt reseptejä tänne laita. Laatikothan tein siis etukäteen pakkaseen paistoa vaille valmiiksi. Paistoin ne ensimmäiselle jouluaterialle aattona. Oikaisin ja laitoin kaikki samaan aikaan uuniin, eli en noudattanut eri lämpötiloja ja paistoaikoja. Lämmitin uunin ensin 200 asteeseen. Laitoin jäiset laatikot uuniin. Hetken päästä pudotin uunin lämpötilan 150 asteeseen. Paistoin pari tuntia. Ensin korkeampi lämpötila, koska jäiset ruuat viilentävät uunia tietenkin.

Kinkun paistoin aatonaattona. Tuoresuolattu pakastamaton kinkku oli, reilu 7 kg. Ensin annoin olla huoneenlämmössä, jotta sisälämpötila nousi siihen n. 10 asteeseen. Sitten 125 asteisessa uunissa paistoin. Pistin uuniin kl. 10 ja kl. 17 näytti paistomittari 77 astetta, joten tunti per kilo siinä meni. Jäähdytin ja sitten poistin verkon ja isoimman rasvakerroksen ennen kuin kuorrutin sinappi-munaseoksella ja korppujauhoilla, kuumassa uunissa sen verran, että mukava väri tuli pintaan. Hyvältä maistui. Ja syöjiä meillä 5, joten ihan riittävän kokoinen kinkku, koska paljon muutakin herkullista tarjolla.

Aatonaaton aattona pistin graavilohen tekeytymään. Ostin edellisenä päivänä kokonaisen suuren kirjolohen, jonka vedin fileiksi. Toisen fileen paistoin uunissa ruuaksi saman tien, pistämällä pinnalle remouladekastiketta ja juustoraastetta. Nami namskis! Toisen fileen säästin siis graavausta varten jääkaapissa. Tein merisuolasta, sokerista ja tillistä seoksen, jota hieroin kalan pintaan ja käärin kunnolla jääkaappiin suolaantumaan. Vuorokauden annoin olla, eli aatonaattoiltana huuhdoin suolat pinnalta ja viipaloin valmiiksi. Tuli siinä muutama siivu jo maisteltuakin samalla, kun nautiskeltiin glögiä ja viiniä siskon kanssa.

Edellä mainittujen lisäksi ennakkoon valmisteltavia joulun ajan herkkujamme oli mm. valkosuklaamustikkajuustokakku ja punajuurisillikaviaari, joka tehtiin valmiiksi aatonaattona. Sen resepti löydettiin viime vuonna Yhteishyvästä. Niin, ja rosolli, jonka tilasin siis ystäväni äidiltä, valmistui myös aatonaattona. Tuolloin kävin siis sitä hakemassa suurensuuren kulhollisen. Sienisalaatti ostettiin tänä vuonna kaupasta, palvelutiskiltä kaupan oman keittiön tekemää hyväksi todettua. Samana iltana paistoin vielä 3 hiivaleipää.Loput herkut teimme aattona, minä osan ja sisko osan.

Meidän Jouluaaton menu ja ohjelma 2012:

Aamiainen:
Kahvia ja tuoreita korvapuusteja ja voisilmäpullia

Aamulenkki koirien kanssa

Sauna 1 halukkaille

Lounas:
Riisipuuro

Jouluaterian esivalmisteluja

Hiihtolenkki halukkaille

Joulukirkko

Jouluateria osa 1, alkupalat:

Blinejä, mätiä, smetanaa, punasipulia
Savulohta
Kylmäsavulohi-tuorejuustorullia
Graavilohta
Silliä
Sienisalaattia
Rosollia ja rosollin kastiketta
Real-tähdet punajuurisillikaviaarin kera
Kinkkua
Sinappia
Keitettyjä perunoita
Leipiä
Voita
Kuohuviiniä
Lasten kuohuviiniä
Olutta
Vettä

Kun blinit oli paistettu ja aloitettiin alkupaloista nauttiminen, laitoin laatikot uuniin, eli vasta pari tuntia myöhemmin syötiin Jouluateria osa 2.

Tiskausta, oleilua ja Jouluaterian osa 2 valmistelua.

Jouluateria osa 2, pääruoka:

Kinkkua
Sinappia
Herneitä
Tuuvinkia
Lanttulaatikkoa
Porkkanalaatikkoa
Maksalaatikkoa
Rosollia ja rosollinkastiketta
Sienisalaattia
Savulohta
Real-tähdet punajuurisillikaviaarin kera
Leipiä
Voita
Punaviiniä
Olutta
Perinnekaljaa
Vettä
Maitoa
Piimää
Pepsi Maxia

Jouluateria osa 3, jälkiruoka:

Kahvi
Baileys
Valkosuklaamustikkajuustokakku
Korvapuusteja
Voisilmäpullia
Joulutorttuja
Piparkakkuja

Tässä välissä oli käynyt joulupukki, kun oli lahjoja ilmtestynyt kuusen juurelle. Kuusi oltiin koristeltu valmiiksi jo aatonaattona. Kaikki olivat olleet kiltteinä lahjojen määrästä päätellen.

Sauna 2 halukkaille

Jouluateria osa 4, jäliruoka 2/iltanaposteltavat:

Rypäleitä
Omenaa
Päärynää
Pähkinöitä
Mustaleimajuustoa
Leipäjuustoa
Sinihomejuustoa
Valkohomejuustoa
Piparkakkuja
Suolakeksejä
Mustaherukkahyytelöä
Suklaata
Punaviiniä
Glögiä
Kahvia
Baileysia

Kaipa nyt pääpiirteittään muistin kaiken. Tämä ohjelma oli siis aattopäiväksi. Joulupäivänä herkuteltiin samoja eväitä ja sen lisäksi siis illalla parin tunnin metsälenkin jälkeen tein munatotia. Reseptinhän jo linkkasinkin tänne. Ja kyllä nämä herkut on maistuneet myös tapaninpäivänä ja minulle itselleni ainakin vielä niin kauan kuin tavaraa riittää.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s