KESÄKURPITSALASAGNE
Tähänkin lisään kuvan, kun seuraavan kerran tätä herkkua jälleen kokkailen.
Uusimman Yhteishyvän ruokaliitettä lueskellessa yksi resepti pakotti houkuttelevuudellaan sitä välittömästi kokeilemaan. Sattui olemaan vapaapäivä, niin tartuin heti toimeen. Se kannatti!
Vähän sovelsin mausteita oman maun mukaan, mm. reilusti valkosipulia. Mieleen tuli vasta jälkikäteen (syödessä siis), että varmasti olisi tähän ruokaan sopinut, kun olisi väliin vielä viipaloinut tomaattiakin, tai jotain muitakin kasviksia, esim. paprikaa. Minä mm. sivelin kesäkurpitsanviipaleet oliiviöljyllä ennen vuokaan asettelemista. Reseptin aineksissa mainitaankin oliiviöljy, mutta itse ohjeessa siitä ei kai puhuta mitään. En oikein tiedä mihin se ohjeen mukaan olisi pitänyt laittaa, eihän jauhelihan paistamiseen ainakaan tarvitse rasvaa laittaa. En ole varma luinko reseptiä riittävän tarkkaan. Lähinnä siis idean siitä poimin ja sitten riensin kauppaan ostamaan aineksia.
Uunista leijaileva tuoksu oli suorastaan taivaallinen. Ihan malttamattomana odotin, että pääsisin ruokaan käsiksi. Ja kyllä se oli maultaan vähintäänkin sen taivaallisen tuoksunsa veroista. Sitä todisti myös ystäväni, joka poikkesi meillä kylässä ennen iltavuoroon lähtöään. Ei ollut ehtinyt kotona syömään, ja piti tyhjää vatsaansa sillä hetkellä onnenpotkuna, koska sai herkutella tätä uskomattoman namia ruokaa. Lisänä oli vielä juuri ennen lasagnea uunista otetut sämpylät. Molemmat päätimme tehdä tätä herkkua toistekin, todennäköisesti vielä pian ja useastikin. Aloin jo suunnitella kesäksi kesäkurpitsaviljelmää takapihalle, jotta olisi raaka-ainetta sitten riittävästi omasta takaa!
Tämä resepti on vielä siitäkin mukava, että olen pyrkinyt vähentämään mm. pastan ja perunan käyttöä, enkä niitä höttövehnäleipiäkään yleensä popsi. Eli kai tässä jonkin sortin hiilarien vähentäminen on ollut käynnissä. En niitä ole poistanut ruokavaliostani, enkä aio niin tehdä vastaisuudessakaan. Syön mitä mieli tekee, ja piste. Ei kun huutomerkki! Kuitenkin, pidän hyvästä ruuasta, enkä halua syödä itseäni turvoksiin ja oloa huonoksi. Silti syön mielelläni hyvää ruokaa paljonkin, joten tämän tyyppiset reseptit sopivat siihen tarkoitukseen.
Jos vain pidät kesäkurpitsasta, niin todellakin suosittelen tätä kokeilemaan!
21.8.2012
Pitää näköjään varmuuden vuoksi kopioida tuo Yhteishyvän resepti tähän tekstiinkin. Tulin vilkaisemaan että mitä tuohon alkuperäiseen reseptiin kuuluikaan, ja yritin avata tuon tekstini alussa olevan linkin. Sivua ei löytynyt! Onneksi sentään löysin sanahaulla vielä reseptin sieltä Yhteishyvän sivuilta. Korjasin linkkiin uuden osoitteen, mutta täytyy nyt vielä tekstillä varmistaa, että jää talteen:
4 – 6 annosta
800 g kesäkurpitsaa
ripaus suolaa
Jauhelihakastike
400 g tomaattimurskaa
400 g jauhelihaa
1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl tomaattisosetta
ripaus suolaa
ripaus sokeria
ripaus rouhittua mustapippuria
Lisäksi
250 g mozzarellajuustoa
1 dl juustoraastetta
Viipaloi kesäkurpitsat pituussuunnassa noin puolen sentin paksuisiksi. Ripottele viipaleille suolaa. Anna hikoilla 15 minuuttia. Kuivaa talouspaperilla. Nosta tomaattimurska valumaan siivilään. Paahda jauheliha pannulla ja lisää joukkoon hienonnetut sipulit. Lisää tomaattisose ja -murska. Mausta. Valuta ja viipaloi mozzarella. Nostele uunivuokaan kerroksittain kesäkurpitsaa, mozzarellaa ja jauhelihaseosta niin, että pinnalle tulee kesäkurpitsaa. Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä 200-asteisessa uunissa 40 minuuttia.
Vastaa